top of page

Fettsugning haka

Att besluta om att genomgå en fettsugning i hakan kan vara ett stort steg för många, och det finns flera viktiga saker att överväga innan man fattar sitt beslut. Här är tre viktiga aspekter att tänka på:

  • Det absolut viktigaste steget i processen är att välja en legitimerad och erfaren plastikkirurg. Plastikkirurgi är en komplex specialitet som kräver omfattande utbildning och erfarenhet. En legitimerad läkare kommer att ha den kunskap och skicklighet som krävs för att utföra ingreppet på ett säkert och effektivt sätt. Läkaren bör också vara registrerad hos Socialstyrelsen och vara medlem i Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi eller liknande professionella organisationer.

  • Som med alla kirurgiska ingrepp finns det risker och potentiella komplikationer med fettsugning i hakan. Dessa kan inkludera infektion, blödning, ärrbildning och ojämn kontur av huden. Dessutom kan vissa människor uppleva tillfällig eller permanent känslighetsförlust. Det är viktigt att ha en öppen dialog med din läkare om dessa risker, samt dina förväntningar och mål med ingreppet.

  • Innan operationen bör du förbereda dig fysiskt och mentalt. Du bör sluta röka, undvika vissa läkemedel och försäkra dig om att du är i god allmänhälsa. Efter operationen kan det ta tid att återhämta sig, och det kan finnas smärta, svullnad och blåmärken. Du bör planera för tillräcklig återhämtningsperiod och följa läkarens instruktioner noga för att säkerställa bästa möjliga resultat.

fettsugning dubbelhaka

Fettsugning dubbelhaka​

Fettsugning, även känt som liposuction, är en populär estetisk kirurgisk procedur som används för att avlägsna överflödigt fett från specifika områden på kroppen. Fettsugning av dubbelhaka, eller submental liposuction, riktar sig specifikt till området under hakan för att skapa en mer definierad och estetiskt tilltalande profil.

Proceduren utförs oftast under lokalbedövning, men kan även utföras under allmän anestesi beroende på patientens önskemål och läkarens råd. En liten snitt görs, vanligtvis dold under hakan eller bakom öronen, där kirurgen inför ett tunnt rör kallat en kanyla. Med denna kanyla bryter kirurgen upp och suger ut fettcellerna, vilket resulterar i en smalare och mer konturerad profil.

Efter en dubbelhaka fettsugning, kan patienten omedelbart märka en förbättring i ansiktets kontur, även om det slutliga resultatet kanske inte blir fullständigt synligt förrän svullnaden har lagt sig helt, vilket kan ta flera veckor. En av de största fördelarna med denna procedur är att resultaten ofta är permanenta, eftersom vuxna inte producerar nya fettceller. Så länge en hälsosam livsstil bibehålls, kommer den nya, slankare konturen att bestå.

Människor väljer att genomgå fettsugning av dubbelhakan av en rad anledningar. För vissa kan det vara en del av en övergripande viktminskningsplan, medan andra kan finna att deras dubbelhaka kvarstår trots diet och motion. Genetik spelar också en stor roll, då vissa individer är mer benägna att lagra fett i detta område. Slutligen kan åldrande bidra till förlust av hudens elasticitet, vilket resulterar i en slappare haka.

Fettsugning är inte en lösning för alla och det är viktigt att ha en ärlig och öppen diskussion med en kvalificerad plastikkirurg för att avgöra om detta ingrepp är rätt för dig. En framgångsrik fettsugning beror på många faktorer, däribland patientens hälsa, kirurgens erfarenhet och teknik, samt patientens förväntningar och engagemang i återhämtningen.

Kontakta oss för frågor om fettsugning

Tack

Vilka är de största riskerna med fettsugning i hakan? Finns det några kända fall när det har gått fel?

 

Som alla kirurgiska ingrepp innebär fettsugning av dubbelhakan vissa risker och potentiella komplikationer. Här är några av de mest betydande:

  1. Detta är en risk vid alla kirurgiska ingrepp. För att förhindra detta ska operationen utföras under sterila förhållanden och patienten kan behöva ta antibiotika före och efter operationen.

  2. Dessa är normala efter ingrepp, men om det blir kraftig blödning kan det leda till komplikationer.

  3. I oerfarna händer kan fettsugning leda till ojämn hud, med gropar och bulor.

  4. Små ärr kan uppstå vid snittställena, men dessa är oftast diskreta och placeras strategiskt för att vara så osynliga som möjligt.

  5. Vissa patienter upplever tillfällig eller permanent förändring i känslighet i det behandlade området.

  6. Även om det är sällsynt kan vissa patienter uppleva en negativ reaktion på lokal eller allmän anestesi.

Det finns fall då fettsugning har lett till allvarliga komplikationer, men dessa är ovanliga och inträffar oftast när proceduren utförs av oerfarna utövare eller under olämpliga förhållanden. Ett exempel är när ingreppet utförs i överdriven omfattning, vilket kan leda till allvarlig vätskeobalans eller till och med organsvikt. Därför är det absolut nödvändigt att välja en legitimerad och erfaren plastikkirurg och att följa alla för- och eftervårdsråd noggrant.

För att minimera riskerna bör patienter vara ärliga med sin läkare om sin hälsa och medicinska historia, följa alla förberedelser inför operationen, och ta hand om sig själva ordentligt efter operationen. Vid minsta tecken på komplikationer bör patienten omedelbart kontakta sin läkare.

bottom of page